Статьи

Дали полжавите се раѓаат со мијалник? | Политех (Политехнички музеј)

 1. Зошто постарите луѓе имаат бела коса?
 2. Дали полжавите се раѓаат со мијалник?
 3. Што повеќе, клетки во човекот или ѕвездите во нашата галаксија?

Да Школка со полжав е дел од неговото тело. Школка е надворешен скелет на полжав и многу други мекотели. Се состои од неколку слоеви. Тоа е органска материјална база на која се депонира калциум карбонат (истата е иста хемиска супстанца од која е направена кредата). Школка е произведена од дел од телото на полжав наречен мантија. Школка служи за заштита од предатори, за зачувување на влагата, и така што мускулите на кохлеата можат да бидат прикачени на него. Полжавите во внатрешноста на школката се црева. Мали полжави се раѓаат веќе со проѕирна тенка обвивка која расте со самиот полжав.

Оди Оди

Школка со полжав е нејзин белег, кај различни видови има поинаква форма, број на кадрици, испакнатини и други детали од структурата. Затоа, почесто отколку не, од мијалникот можете да дознаете во каков вид му припаѓа сопственикот.

Ако имате прашање што ве пречи, пишете ни и ќе се обидеме да го најдеме одговорот!

 • Зошто постарите луѓе имаат бела коса?

  Никој не знае. Освен тоа, научниците сеуште не можат недвосмислено да одговорат на прашањето зошто тоа е потребно или како се случува. Но, постојат некои идеи за оваа тема. Да почнеме со тоа. Постојат две главни верзии за тоа како луѓето стануваат сиви. И двајцата се согласуваат дека ова се случува кога протеините од пигментот престануваат да се произведуваат во клетките од кои растат косата, кои даваат боја на коса. Според првата верзија, ова едноставно се должи на стареењето на овие клетки. Со текот на времето, ДНК од било која клетка може да акумулира грешки, и тие престанат да работат нормално. Во случај на клетки кои се одговорни за раст на косата, ова води до фактот дека ја губат способноста нормално да произведуваат пигменти.

 • Дали полжавите се раѓаат со мијалник?

  Да Школка со полжав е дел од неговото тело. Школка е надворешен скелет на полжав и многу други мекотели. Се состои од неколку слоеви. Тоа е органска материјална база на која се депонира калциум карбонат (истата е иста хемиска супстанца од која е направена кредата). Школка е произведена од дел од телото на полжав наречен мантија. Школка служи за заштита од предатори, за зачувување на влагата, и така што мускулите на кохлеата можат да бидат прикачени на него. Полжавите во внатрешноста на школката се црева. Мали полжави се раѓаат веќе со проѕирна тенка обвивка која расте со самиот полжав.

 • Што повеќе, клетки во човекот или ѕвездите во нашата галаксија?

  Клетките во човекот. Се разбира, тешко е да се пресмета точниот број на ѕвезди во нашата галаксија, чија големина е околу 100.000 светлосни години и која тежи 750 милијарди маси на нашето Сонце. Но, може да се процени. Според современите проценки во нашата галаксија е од 200 до 400 милијарди ѕвезди. Фантастично многу. Но, се покажа дека само во човечкиот мозок, што е само 2 проценти од нашата телесна тежина, околу 100 милијарди клетки. И во целото тело на клетки околу 100 трилиони. Што е овој број? Ова е единица со 14 нули, 100,000,000,000,000, што е најмалку 250 пати повеќе од бројот на ѕвезди во нашата галаксија.

Зошто постарите луѓе имаат бела коса?
Дали полжавите се раѓаат со мијалник?
Што повеќе, клетки во човекот или ѕвездите во нашата галаксија?
Зошто постарите луѓе имаат бела коса?
Дали полжавите се раѓаат со мијалник?
Што повеќе, клетки во човекот или ѕвездите во нашата галаксија?
Што е овој број?

Новости

Советы для удачного шоппинга в Барселоне.
Шоппинг  в Барселоне У какой женщины при слове «шоппинг» не просыпается инстинкт охотницы, всегда готовой к штурму коммерческого центра или бутика с тем же энтузиазмом, с каким французы когда-то

Магазины Вильнюса
Шоппинг и магазины в Вильнюсе, распродажи и скидки. Шоп-туры в Вильнюс, Литва: бутики, бренды, аутлеты, фабрики, адреса магазинов, отзывы. Вильнюс — сравнительно небольшой город, в котором насчитывается

Отдых в Мальград-де-Мар в июне — отзыв Ильи: путешествие по Испании и культурный шок от увиденного


Шоппинг
Излюбленным местом для многих туристов является остров Крит, который представляет собой самый большой остров Греции. Здесь можно полюбоваться великолепными природными пейзажами и насладиться комфортабельным

Магазины в Ллорет де Мар: торговые центры, рынки и аутлеты.
В последнее время среди туристов особым спросом начали пользоваться испанские города. Да, и еще бы! Многие ведь жаждут посмотреть известные бои быков, прогуляться по старинным улочкам, полюбоваться прекрасной

Ведущий "Орла и Решка. Шопинг" Егор Калейников: "Тяжело было решиться побриться наголо"
Популярный телеведущий в интервью "Сегодня" рассказал об экстриме на съемках, о покупке за 220 тысяч долларов, о том, как крадет души с помощью камеры, и о йо-йо с Аляски. А еще — о том, как чуть не стал

Шоппинг в Лос-Анджелесе
Мировой лидер в бронировании отелей Booking.com отобрал наиболее удобные отели для шоппинга в Лос-Анджелесе — . Для многих посетителей шоппинг является главной целью в Лос-Анджелесе. Это столица киноиндустрии

Шоппинг в Венеции
В Венеции, как и в любом европейском городе, являющемся центром притяжения туристов, очень много небольших магазинов, специализирующихся на продаже как брендовой одежды и обуви, так и ювелирных украшений,

Шоппинг во Вьетнаме
Шоппинг (по-вьетнамски — муа, то есть покупка). Скидка — зам за. Торговцы необходимые слова знают и по-английски. Постепенно, с увеличением во Вьетнаме количества российских туристов, вспоминают или учат

Шоппинг в Куала-Лумпуре. Что можно купить?
Малайзия славится не только лишь башнями Петронас, возле которых очень любят фотографироваться приезжие, а также отличными пляжами, но и шоппингом. Он здесь чуть ли не самый лучший во всём регионе. В столице

Адрес:
пр. Пушкина 16

Телефоны клуба:
056-79-000-37
099-078-90-99
067-689-07-01
093-403-17-02

Режим работы:
ПН – ПТ: 9.00-21.00 СБ: 10.00-17.00

Следите за нами: