Статьи

Како да направите апарат за гаснење пожар од модуларни триаголници. Подготовка на основни елементи. Како да направите војнички триаголник на хартија

 1. Како да се направи триаголник на канцелариска хартија
 2. Како да направите двоен триаголник од хартија
 3. Како да направите модуларен триаголник од хартија
 4. Како да направите 3D триаголник на хартија
 5. Како да направите војнички триаголник на хартија
 6. Подготовка на основни елементи
 7. Учење да направите вазна
 8. Прекрасен лебед во оригами техника
 9. Оригами од триаголни модули: шеми и идеи

Триаголникот е наједноставна и главна фигура не само во геометријата, туку и во уметноста на оригами, затоа што за да создадете ремек-дела надвор од хартија, најпрво мора да научите како да преклопите триаголник од него. Ќе покажеме и ќе ви покажеме како да направите триаголник. на различни начини и, откако ќе ги совладате, можете да одите во посложени ракотворби.

Како да се направи триаголник на канцелариска хартија

Да почнеме со најлесната опција - ставаме рамнокрак триаголник надвор од хартија. За да го направите ова ќе ви треба хартија и ножици.

 • Преклопете го горниот агол на плочата дијагонално, нанесете линија за превиткување и пресечете непотребна правоаголна лента. Проширете го делот, пресечете го на половина дијагонално и во ваши раце - два триаголници.
 • Поставете ја базата неколку пати нагоре и надолу за да добиете помали бројки. Ако триаголниците се направени од обоена хартија, тие ќе излезат посветли и ќе биде позабавно да се работи.


Ако триаголниците се направени од обоена хартија, тие ќе излезат посветли и ќе биде позабавно да се работи

Како да направите двоен триаголник од хартија

Парот триаголник е наједноставниот облик на дизајн во техниката на оригами.

 • Намалете го квадратчето од хартија со саканата големина, свиткајте го и флектирајте го дијагонално.
 • Преклопете го работното парче во средината (хоризонтална) линија.
 • Преклопете во два странични триаголници, потоа ротирајте ја обликот - и го сторите истото со следниот пар на триаголници.


Преклопете во два странични триаголници, потоа ротирајте ја обликот - и го сторите истото со следниот пар на триаголници

Основната форма е " двоен триаголник Подготвен.


Основната форма е  двоен триаголник  Подготвен

Како да направите модуларен триаголник од хартија

Подобро е да се научи да се соберат такви триаголници на голем лист хартија А4 и да се дизајнира од мали празни места. Односот на правоаголникот за модулот е 1: 1.5.

 • Преклопете го листот хоризонтално на половина, израмнете ја средната линија со прстите вертикално и завртете ги краевите на централното забивање.
 • Завртете го модулот и подигнете ги ушите нагоре.
 • Преклопете ги страничните агли низ главната форма.
 • Израмните ја основата, преклопите ги малите триаголници по должината на линиите, подигнете ги рабовите нагоре. Наведнете ја базата на половина.


Наведнете ја базата на половина

Ги исфрливте модулите со два агли и џебови, кои можат да бидат вметнати во едни со други на одредени начини и да се соберат од нив разни рефусни предмети.


Ги исфрливте модулите со два агли и џебови, кои можат да бидат вметнати во едни со други на одредени начини и да се соберат од нив разни рефусни предмети

Како да направите 3D триаголник на хартија

Пирамидата често се нарекува волуметриски триаголник, бидејќи нејзините странични лица се триаголници. Оваа бројка е олеснета, само направете ја саканата шема:

 • нацртајте плоштад на лист хартија, нацртајте рамностран триаголник на секоја страна и направете вентили за лепење. Вие едноставно можете да го преземете скенирањето од Интернет;


Вие едноставно можете да го преземете скенирањето од Интернет;

 • исечете го работното парче, навремено ставете по должина на линиите и лепијте долж додатоците. По сушењето, насликајте го занаетчиството или насликајте го со налепници, емоции, апликации.


По сушењето, насликајте го занаетчиството или насликајте го со налепници, емоции, апликации

Како да направите војнички триаголник на хартија

Предното писмо е направено брзо и според методот на составување, тоа личи на техниката на оригами.

 • Земете вообичаениот лист за лаптоп, напишете на него честитки и желби до некој близок, потоа преклопете го документот според шемата - прво од десно кон лево, а потоа - обратно.
 • Превртете го преостанатиот дел од хартијата во горниот триаголник, претходно свиткајќи ги двата агли на двата краја. Нежните ги преклопуваат линиите за да го обликуваат пликот. Потпишете ги иницијалите на примачот на лицето на триаголникот и му го дадете својот необичен подарок на Денот на победата на драгиот ветеран.


Потпишете ги иницијалите на примачот на лицето на триаголникот и му го дадете својот необичен подарок на Денот на победата на драгиот ветеран

Не е тешко да се направи триаголник од хартија, само внимателно прочитајте го статијата, изберете го саканиот метод на производство и следете ги нашите препораки при работа.


е еден од видовите на модули и најчесто се користи во модуларната техника на оригами.
За производство на триаголен модул земете правоаголен лист хартија.

Можете да преклопите триаголни модули од парчиња хартија со различни големини, големи и мали. Големината на идниот производ зависи од тоа. Лесно е да се користи за триаголни модули листови 1/16 или 1/32 од стандардниот А4 лист.

Лесно е да се користи за триаголни модули листови 1/16 или 1/32 од стандардниот А4 лист


Ако страните на А4 листот (долги и кратки) се поделени на 4 еднакви делови, а листот се сече по наведените линии, тогаш правоаголниците ќе бидат околу 53 x 74 mm во големина.
Доколку страната на А4 листот е поделена на 8 еднакви делови и краток во 4 и се сече лист по наведените линии, тогаш правоаголниците ќе бидат приближно 37 x 53 mm во големина.


Можете да изберете друга големина. Изберете за себе една големина на триаголниот модул за вашиот занает и престојувајте на него.

Редоследот на составување на триаголниот модул:


Редоследот на составување на триаголниот модул:

1. Наведи парче хартија по половина должина.


Наведи парче хартија по половина должина

2. За да ја нацртате средната линија, превиткајте се и исправете. Ставете го аголот нагоре.


Ставете го аголот нагоре

3. Наведнете ги рабовите на средината.


Наведнете ги рабовите на средината

4. Свртете го листот.


Свртете го листот

5. Наведнете го дното нагоре.


Наведнете го дното нагоре

6. Преклопете ги аглите, наведјќи ги на голем триаголник.


Преклопете ги аглите, наведјќи ги на голем триаголник

7. Свиткајте ги аглите и дното.


Свиткајте ги аглите и дното

8. Повторно, свиткајте ги аглите долж означените линии и кренете го долниот дел нагоре.


Повторно, свиткајте ги аглите долж означените линии и кренете го долниот дел нагоре

9. Превиткувајте на половина.


Превиткувајте на половина

Модулот има два џебови и два долни агли. Модулите направени на овој начин лесно се вметнуваат во едни со други и како резултат можете да добиете волуметриски фигури.

Модуларен оригами е најтешкиот дел во оваа уметност на хартија занаети. Но изгледот на она што се изведува во оваа техника лесно ги покрива сите тешкотии поврзани со него. Постојат многу шеми за почетници, каде што можете да ги усовршите вашите вештини.

Подготовка на основни елементи

Во модуларен оригами, главната тешкотија не е толку процесот на собирање на индивидуалните елементи и нивното последователно уредување, како потреба да се направат голем број делови. Дури и за мали занаети одат повеќе од 100 триаголници, а во големи композиции резултатот оди до 1000. Затоа, многу е препорачливо за почетниците да практикуваат додавање на базните модули пред да почнат да прават голем дел од нив за одредено парче.

Хартија за модуларен оригами може да се користи речиси секој: од боја до хартија, списание, итн. Главниот услов за тоа е флексибилност. Листот треба лесно да се преклопи и да ја задржи добиената форма, така премногу густа не се вклопуваат. Нивната големина е избрана произволно, каде што е поважно да се одржи соодносот на аголот од 1: 1.5. Најчесто користени правоаголници се 53 на 74 и 37 на 53 милиметри. Доколку нема искуство во работењето со триаголни модули, подобро е да се земе поголема големина: инаку може да биде тешко во завршните фази на собирање на деталите.

Производната шема на основниот елемент нема да предизвика проблеми дури и за детето. Правоаголникот се наоѓа хоризонтално, по што се свитка на половина по должината на линијата. Следниот чекор е да се означи средната линија, за која хартијата е свиткана по должината на вертикалната оска и се одвојува назад. За најдобар ефект, можете да го повторите свиокот со држење на грбот на ножиците над неа.

Сега рабовите на правоаголникот се свиткани навнатре и надолу, по дијагонали кои се протегаат од врвот на планираната оска. По додавањето на работ мора да се допираат еден со друг со нивните надворешни страни, а добиената бројка ќе личи на триаголник засаден на правоаголник.

Потоа фигурата се свртува со страничната страна, надворешните агли на деловите кои гледаат од под триаголникот се свиткани навнатре и нагоре по должината на дијагоналата. Тие мора да легнат така што тие не се преклопуваат со основата на триаголникот, туку се усогласени со неа. Потоа, по должината на линијата на оваа основа, целиот долен дел, извирајќи од под триаголникот, се наведнува нагоре, поставувајќи го на неа.

И во завршна фаза, модулот е планиран според вертикалната оска која е истакната на самиот почеток на вертикалната оска. Во завршена форма, тој има остри агли и "џебови" однадвор, во близина на свиокот.

Учење да направите вазна


Учење да направите вазна

 • Почетниците се охрабруваат да ја пробаат својата рака во повеќето едноставни занаети: на пример, вазни на триаголни модули. Често, целокупниот облик на производот не подлежи на никакви посебни промени, а главниот фактор за менување на неговиот изглед е моделот, кој е поставен со модули од различни бои. Ниската скулптура содржи околу 1.220 елементи, кои ќе бидат приближно 32 редови во висина и 48-50 модули за најширокиот дел. Пресметување на одреден број на делови може да биде, ако претходно направите скица на вазна шема. На пример, извршете ги 4-те пониски редови во една боја и додадете дијаманти за следните 5, чија ширина и висина ќе бидат идентични - по 3 модули. Можно е да се додаде рамка за нив, а исто така да почнат да ги шират не од 5-тиот ред, туку од 1-виот.
 • За да се постават темелите, 48-50 модули се поврзани во круг. Ова се случува на следниов начин: 2 триаголници се поставени еден до друг, нивните странични страни се огледува, а соседните агли се вметнуваат во "џебовите" на третиот триаголник. Според оваа шема, сите елементи се поврзани, а резултантната ланец се затвора во вистинскиот момент. Редот што ќе се стави на него се создава со инструкции на нови модули на долните, а во случај на вазна, потребно е малку да се преместат делови за постепено да се прошири обликот на производот. Кога ќе треба да отидете на стеснување, модулите, напротив, малку ќе завршат внатре. Вкупно 18-20 редови се потребни на садот на ваза, по што вратот може да се отстрани.
 • Бидејќи овој дел од вазот треба да биде потесен, бројот на модули во прстенот се намалува за 2 пати, па затоа е поставен нов круг. Во висина ќе бидат 13-14 редови, кои се поставени веќе преку стеснување и проширување до врвот. Kayma може да се издаде одделно, на пример, ставање на модулите на своја страна и прицврстување со лепак. Самиот врат е исто така потребен да се стави на лепак, бидејќи нема да биде возможно да се зацврсти со класично поставување на модулите едни на други.
 • Ако сакате да добиете пооригинален облик на производот, можете да го модифицирате вратот, па дури и да го поправите веднаш на основата на вазот. За да го направите ова, секој 7 елементи во последниот горен ред се ставаат на модулите, позиционирање така што нема промена ниту во, ниту надвор. Овие врвови треба да се повторат 2 пати, ставајќи ги на модулот. Резултатот ќе биде 6 испакнатини кои веќе имаат 3 единечни редови. Тие треба да се прошират на саканата висина, не заборавајќи да покажуваат конкавна форма. Во зависност од големината на вазна, ќе се пресмета бројот на модули монтирани едни на други.
 • Во завршна фаза се создава граница, што ги поврзува неврзаните линии на вратот во еден врат. Аголот на новиот модул е ​​вметнат во секој горен триаголник од под дното, така што слободните агли одат на страни. Страните на дополнителните делови ќе бидат прицврстени за нив, а одозгора ќе бидат фиксирани со триаголниците што се ставаат на нив. Така да ги истегнете "мостовите", кои го формираат пределот на вратот на вазна. Ако сакате, можете да додадете уште 1 ред на модули на нив, обезбедување на резултатот и зголемување на ширината на финишот.

Прекрасен лебед во оригами техника


Прекрасен лебед во оригами техника

Оние кои ја совладале основната шема на вазна можат да пробаат посложена скулптура - лебед. Потребни се околу 700 модули, чиј број варира во зависност од висината на занаетите. Редот, кој е основата, содржи 32 модули собрани во прстен. Следните 6 реда се редат со тенденција за проширување, но бројот на елементи останува непроменет.

Нова фаза - непречена транзиција кон вратот на лебед, која ќе трае само 2 модули во ширина: оваа зона не треба да се допре, продолжувајќи да ги шири редовите. Од него во двата правци е потребно да се стартуваат 13 модули, кои ќе станат основи на крилата. Нивната висина ќе биде 13 редови, од кои секоја ширина ќе се намали за точно 1 модул налево и надесно. Така, крилјата на врвот тесни колку што е можно, и тоа е препорачливо да не заборавиме да се создаде природен наведнуваат за нив, менувањето на делови во и надвор.

Од страната спротивна на главната зона, опашката е наредена со истото стеснување: бидејќи на него се дадени само 4 модули, висината ќе биде еднаква на истата слика и ќе биде кратка. Лебедово вратот може да има било која висина, бидејќи тоа не ја менува ширината.

Оригами од триаголни модули: шеми и идеи

Ако веќе можете лесно да направите повеќе од 1000 модули, и едноставно создавање на стеснување и проширување на прстен, серија на тешкотии не дава, огромното поле на активност се отвора пред вас. Шемите за модуларен оригами измислиле многу. Оние делови кои не можат да се поврзат со едноставно вметнување на елементите во едни со други се фиксираат со пиштол за лепење. Остатокот од тешкотиите со работата таму.Шармантните лалиња ќе бидат достојни за полнење за вази на модулите дискутирани погоре: главите на цветот се состојат од 7 редови по 14 елементи, и 2 ливчиња се стеснети во текот на уште 4 реда. Стеблото и листот се создаваат од обична хартија во боја користејќи техника на класична оригами.


Стеблото и листот се создаваат од обична хартија во боја користејќи техника на класична оригами

По аналогија со вазна и лебед, се создаваат луксузни паунови, во кои по 6 униформирани редови 34 модули на 7-от 10 се одделени за да се стесни во градите и вратот, а останатите 24 постепено се шират нагоре, формирајќи меки и шарени опашки.

Новости

Советы для удачного шоппинга в Барселоне.
Шоппинг  в Барселоне У какой женщины при слове «шоппинг» не просыпается инстинкт охотницы, всегда готовой к штурму коммерческого центра или бутика с тем же энтузиазмом, с каким французы когда-то

Магазины Вильнюса
Шоппинг и магазины в Вильнюсе, распродажи и скидки. Шоп-туры в Вильнюс, Литва: бутики, бренды, аутлеты, фабрики, адреса магазинов, отзывы. Вильнюс — сравнительно небольшой город, в котором насчитывается

Отдых в Мальград-де-Мар в июне — отзыв Ильи: путешествие по Испании и культурный шок от увиденного


Шоппинг
Излюбленным местом для многих туристов является остров Крит, который представляет собой самый большой остров Греции. Здесь можно полюбоваться великолепными природными пейзажами и насладиться комфортабельным

Магазины в Ллорет де Мар: торговые центры, рынки и аутлеты.
В последнее время среди туристов особым спросом начали пользоваться испанские города. Да, и еще бы! Многие ведь жаждут посмотреть известные бои быков, прогуляться по старинным улочкам, полюбоваться прекрасной

Ведущий "Орла и Решка. Шопинг" Егор Калейников: "Тяжело было решиться побриться наголо"
Популярный телеведущий в интервью "Сегодня" рассказал об экстриме на съемках, о покупке за 220 тысяч долларов, о том, как крадет души с помощью камеры, и о йо-йо с Аляски. А еще — о том, как чуть не стал

Шоппинг в Лос-Анджелесе
Мировой лидер в бронировании отелей Booking.com отобрал наиболее удобные отели для шоппинга в Лос-Анджелесе — . Для многих посетителей шоппинг является главной целью в Лос-Анджелесе. Это столица киноиндустрии

Шоппинг в Венеции
В Венеции, как и в любом европейском городе, являющемся центром притяжения туристов, очень много небольших магазинов, специализирующихся на продаже как брендовой одежды и обуви, так и ювелирных украшений,

Шоппинг во Вьетнаме
Шоппинг (по-вьетнамски — муа, то есть покупка). Скидка — зам за. Торговцы необходимые слова знают и по-английски. Постепенно, с увеличением во Вьетнаме количества российских туристов, вспоминают или учат

Шоппинг в Куала-Лумпуре. Что можно купить?
Малайзия славится не только лишь башнями Петронас, возле которых очень любят фотографироваться приезжие, а также отличными пляжами, но и шоппингом. Он здесь чуть ли не самый лучший во всём регионе. В столице

Адрес:
пр. Пушкина 16

Телефоны клуба:
056-79-000-37
099-078-90-99
067-689-07-01
093-403-17-02

Режим работы:
ПН – ПТ: 9.00-21.00 СБ: 10.00-17.00

Следите за нами: