Статьи

Како да се разбере дека го губите слухот? Како да го откриеме проблемот со текот на времето и да го елиминираме понатамошното влошување? Што е скриена загуба на слухот и дали е можно да се спречи тоа? - 2018

Дали некогаш ви е тешко да слушнете дека со таков ентузијазам се обидувате да носите пријател преку толпата на бучна забава? Може да страдате од болест наречена скриена губење на слухот.

Стандардните тестови кои го тестираат слухот нема да го детектираат овој проблем, но, всушност, дури и оние чии слух се чини идеални, се подложени на него. Особено изложени на ризик се оние кои живеат во бучна метропола. (Обичен ритуал - уво четкање со памучни пупки исто така води до проблеми со слухот).

4,7 5 1

Живееме во навистина бучен свет. Не можеме објективно да го провериме влијанието на бучавата изложена во текот на животот. Но, кога научниците спроведуваат вакви тестови, тие поставуваат прашања како што се: Дали често го треваш тревниците? Ви се допаѓа гласна музика ? Позитивните луѓе обично имаат скриени проблеми со слухот.

Па зошто едноставно можете да слушате совршено во докторската канцеларија но не пријатели во преполн бар? Во здравото уво, звучните бранови се земаат од клетките на косата и се обработуваат во сигналите што мозокот може да ги толкува. Како што старееме или се изложени на екстремно гласни звуци, овие клетки за коса може да се оштетат или да умрат, предизвикувајќи т.н. стандардна губиток на слухот.

стандардна губиток на слухот

Во увото со скриена загуба на слухот, синапсите се оштетени, што пренесуваат сигнали од клетките на косата. Откако ги изгубивте, вашето уво ја губи способноста да филтрира бучава во позадина. Според тоа, фокусирањето на важни разговори станува тешко.

Стандардните тестови ја мерат чувствителноста на слухот со аудитивни тонови. Новата студија, која помага да се идентификува скриената загуба на слухот, бара да ги потенцира изговорените фрази меѓу погласните статички бучава во позадина.

Денес, метод за лекување на скриено губење на слухот сеуште не е измислен. Но, некои истражувачи, како што е Либерман, постепено напредуваат во развојот на лек кој може да ги поправи оштетените синапси.

Но, некои истражувачи, како што е Либерман, постепено напредуваат во развојот на лек кој може да ги поправи оштетените синапси

Слушањето треба да биде заштитено, а не да се надева регенеративни способности на телото или на иновативни откритија на научниците. Човеково тело - совршен систем со огромна маргина на безбедност. Според научниците, дури и значително намалување на работните системи "коса клетки - синапси - влакна на аудитивниот нерв", може да останат незабележани долго време во обичниот живот.

Најдобар совет за оние кои сакаат да избегнат губење на слухот: го ограничуваат изложеноста на гласна околина, носат заштита на увото при возење и само ја отвораат музиката.

Дали некогаш ви е тешко да слушнете дека со таков ентузијазам се обидувате да носите пријател преку толпата на бучна забава?
Но, кога научниците спроведуваат вакви тестови, тие поставуваат прашања како што се: Дали често го треваш тревниците?

Новости

Советы для удачного шоппинга в Барселоне.
Шоппинг  в Барселоне У какой женщины при слове «шоппинг» не просыпается инстинкт охотницы, всегда готовой к штурму коммерческого центра или бутика с тем же энтузиазмом, с каким французы когда-то

Магазины Вильнюса
Шоппинг и магазины в Вильнюсе, распродажи и скидки. Шоп-туры в Вильнюс, Литва: бутики, бренды, аутлеты, фабрики, адреса магазинов, отзывы. Вильнюс — сравнительно небольшой город, в котором насчитывается

Отдых в Мальград-де-Мар в июне — отзыв Ильи: путешествие по Испании и культурный шок от увиденного


Шоппинг
Излюбленным местом для многих туристов является остров Крит, который представляет собой самый большой остров Греции. Здесь можно полюбоваться великолепными природными пейзажами и насладиться комфортабельным

Магазины в Ллорет де Мар: торговые центры, рынки и аутлеты.
В последнее время среди туристов особым спросом начали пользоваться испанские города. Да, и еще бы! Многие ведь жаждут посмотреть известные бои быков, прогуляться по старинным улочкам, полюбоваться прекрасной

Ведущий "Орла и Решка. Шопинг" Егор Калейников: "Тяжело было решиться побриться наголо"
Популярный телеведущий в интервью "Сегодня" рассказал об экстриме на съемках, о покупке за 220 тысяч долларов, о том, как крадет души с помощью камеры, и о йо-йо с Аляски. А еще — о том, как чуть не стал

Шоппинг в Лос-Анджелесе
Мировой лидер в бронировании отелей Booking.com отобрал наиболее удобные отели для шоппинга в Лос-Анджелесе — . Для многих посетителей шоппинг является главной целью в Лос-Анджелесе. Это столица киноиндустрии

Шоппинг в Венеции
В Венеции, как и в любом европейском городе, являющемся центром притяжения туристов, очень много небольших магазинов, специализирующихся на продаже как брендовой одежды и обуви, так и ювелирных украшений,

Шоппинг во Вьетнаме
Шоппинг (по-вьетнамски — муа, то есть покупка). Скидка — зам за. Торговцы необходимые слова знают и по-английски. Постепенно, с увеличением во Вьетнаме количества российских туристов, вспоминают или учат

Шоппинг в Куала-Лумпуре. Что можно купить?
Малайзия славится не только лишь башнями Петронас, возле которых очень любят фотографироваться приезжие, а также отличными пляжами, но и шоппингом. Он здесь чуть ли не самый лучший во всём регионе. В столице

Адрес:
пр. Пушкина 16

Телефоны клуба:
056-79-000-37
099-078-90-99
067-689-07-01
093-403-17-02

Режим работы:
ПН – ПТ: 9.00-21.00 СБ: 10.00-17.00

Следите за нами: