Статьи

На жица на правосмукалка: како да се поправи

 1. Ако жицата не стигне
 2. Ако механизмот воопшто не функционира

Добро попладне, драги другари електричари!

Моето име е Андреј, и јас го имам ова прашање за вас. Пред некој ден прочитав забавна статија на вашата веб-страница за поправка на машини за машини за перење. Материјалот беше многу детален и разбирлив, па дури и јас, кои воопшто не беа обучени во ова, би можеле да го дознаат. Отидов понатаму и почнав да барам материјал за проблемот, но со правосмукалка што ја имам, но јас не најдов ништо слично.

Во принцип, го исфрлив механизмот за ликвидација на жиците во правосмукалка. Кога ќе го притиснете копчето, ликвидацијата оди, но жицата запира метар од телото и е ужасно лут.

Кажи ми, дали е можно да го исправиме, без прибегнување кон услугите на сервисен центар, каде што веројатно ќе ја скршат цената. Мислам дека секој втор човек се соочува со сличен проблем, а материјалот ќе биде на побарувачката. Благодарам однапред!

Благодарам однапред

Разбирање на малата поправка на апаратите за домаќинство

Добар ден, Андреј! Ние сме среќни да ве задоволиме и да ве информираме дека постои начин да се направи таква поправка и ви е потребен само одвртувач Филипс за да го спроведете. Во екстремни случаи, мора да се прибегне кон употреба на клешти, но повеќе за тоа подоцна.

Ако жицата не стигне

Механизмот на ликвидација на самата жица е исклучително едноставен. Се состои од голем калем, единица за прицврстување и рамна метална пролет, со што, всушност, се јавува проблемот.

Се состои од голем калем, единица за прицврстување и рамна метална пролет, со што, всушност, се јавува проблемот

Жичана навивка

Совет! Пред да продолжите со поправката, природно треба да го расклопите телото на правосмукалката за да стигнете до посакуваниот дел. Не е тешко да се направи ова и активностите се обично интуитивни, но ако сте во неизвесност, побарајте шеми за анализирање на вашиот модел на Интернет.

Зошто пролетта престанува да влече? Сè е едноставно - со текот на времето, поради постојана напнатост, го релаксира и го губи нивото на почетниот дел. Ова значи дека нашата задача е да се обидеме нормално на пролет.

Како да го направите тоа:

 • Отстранете го механизмот од самиот случај, по исклучување на терминалите преку кои кабелот е поврзан со моторот;
 • Повлечете го кабелот малку и извлечете го од жлебот кој го држи приклучокот од понатамошно ликвидација.
 • Завртете го издолжениот дел уште еднаш околу серпентина и вратете го приклучокот на своето место.
 • Ако дизајнот на серпентина е таков што не дозволува таква манипулација, тогаш ќе го извлечеме кабелот од неколку метри и направиме серпентина околу серпентина со жица, по што ќе го затегнеме назад.

По овие манипулации, го проверуваме механизмот. Доколку напорот се уште не е доволен, направете уште еден круг, но забележете ја мерката и не дозволувајте пролетта да претера.

Ако го поставите премногу високо, може да има случаи на повреда од приклучокот, што често се случуваше на советските правосмукалки, каде што се ставаат многу моќни извори. Исто така, постојано во закосена состојба, механизмот многу брзо ќе ја изгуби својата функционалност повторно.

Ако механизмот воопшто не функционира

Откако ја презедовме оваа тема, ајде да ја разгледаме опцијата кога жицата не се повлече воопшто. Ова се случува кога пролетта во механизмот прснува. Како да се биде во овој случај.

Се разбира, можете да отидете во сервисен центар и да нарачате нов дел (цената на таквото решение може да биде доста висока), но тоа не е неопходно да го направите, бидејќи е можно да го вратите стариот со свои раце ако се скрши поблиску до еден од краевите.

За ова:

 • Ние расклопуваме правосмукалка и го извлекуваме механизмот според истата шема.
 • Ослободете ја изворот од држачот и извадете го.
 • Веднаш ќе забележите дека на рабовите на пролетта се врзани со мали свиоци, кои се претвораат во посебни слотови. Веднаш мислата доаѓа дека за поправка неопходно е да се отстрани искината парче и да се направи истиот свиок на слободниот крај. Тоа е во право, но ние не би било ужасно ако сè беше толку едноставно. Факт е дека кога ќе се обидете да го свиткате метал со клешти, веднаш ќе се скрши. За да се спречи ова, постои еден мал трик.

Инструкции за поправка на извори на една слика

 • Значи, ние ја преземеме пролетта и почнуваме да го загреваме посакуваниот крај од него над горилникот (обичниот шпорет на шпоретот ќе направи добро).
 • Калим црвено жешко - повеќе не е потребно.
 • Веднаш штом таа прифати таква боја како на сликата, ние ја поставивме настрана и нека се излади природно, без да го лади.
 • Оладениот метал може лесно да се свитка, па земете ги клештите и давајте ја пролетта посакуваната форма.
 • Откако е неопходно да се направи фитинг - ако сè е нормално, повторно го загреваме свитчкиот дел, но овој пат веднаш го фрламе во ладна вода. Значи, метал повторно ќе се зацврсти и ќе ја изгуби еластичноста.
 • Нежно ветете ја пролетта назад кон калем, постојано држете го со рацете, за да не исфрли и да го поправите со плочата.

Тоа е сè што можеме да одговориме на прашањето како да ја отстраните жицата во правосмукалка. Постапката не е комплицирана и ве однесе половина час од силата. Покрај тоа, таа советува да се погледне на видео во кое можете да видите некои детали.

Зошто пролетта престанува да влече?

Адрес:
пр. Пушкина 16

Телефоны клуба:
056-79-000-37
099-078-90-99
067-689-07-01
093-403-17-02

Режим работы:
ПН – ПТ: 9.00-21.00 СБ: 10.00-17.00

Следите за нами: