Статьи

Djegien nga dielli si një reagim mbrojtës ndaj stresit UV. Ngjyra e lëkurës dhe melaninës, cirk dhe melanoma


Lëkura e njeriut është një komunitet kompleks i organizuar qelizor, ku çdo qelizë kryen detyrën e tij, duke bashkëvepruar ngushtë me njëri-tjetrin. Ngjyra e lëkurës përcaktohet nga përmbajtja e pigmenteve në qeliza të ndryshme të indeve të saj, por roli udhëheqës luhet nga melaninën e epidermës, shtresa e sipërme e lëkurës. Ajo gjendet në dy lloje të qelizave: keratinocite dhe melanocite. Pa ekspozim të drejtpërdrejtë ndaj rrezeve UV, lëkura ka një ngjyrë të natyrshme gjenetike për secilin prej nesh: me kusht të bardhë, të verdhë, të kuqe, kafe ose të zezë. Në garën e bardhë në epidermë përmban sasi më të vogël të melaninës, dhe zi - më i madhi. Melanin jo vetëm që përcakton ngjyrën e lëkurës sonë, por është gjithashtu një filtër UV shumë efektiv.

LLOJET E LEKURES NGA FITSPATRYKU. Klasifikimi Fitzpatrick i llojeve të lëkurës është më i njohur dhe, ndoshta, më i suksesshmi në të gjithë historinë e interesit të njerëzimit në çështjen e ngjyrës së lëkurës dhe ngjyrosjes. Thomas B. Fitzpatrick, një profesor në Shkollën Mjekësore të Harvardit, e zhvilloi këtë klasifikim në vitin 1975. Në përputhje me të, e gjithë njerëzimi ndahet në gjashtë fototipa, të cilat përcaktohen nga marrëdhënia e drejtpërdrejtë midis ngjyrës së lëkurës ose përmbajtjes së një sasi konstante të melaninës në epidermë dhe efektivitetit të rrezitje - një sasinë shtesë të përkohshme të melaninës.

Faktori vendimtar në përshkrimin e çdo fototipi është ngjyra e lëkurës. Kufijtë e fototipeve janë të kushtëzuara. Përfundimi kryesor: njerëzit me lëkurë të errët marrin tanned më shpejt dhe djeg më pak.


.

Lloji I - Celtic. Lëkura është shumë e bardhë, shpesh me freckles, flokë të kuqe të ndritshme ose flokë shumë të bardhë; sytë janë blu të lehta ose të gjelbra. Rreziku më i lartë i djegieve nga dielli, pothuajse asnjë cirk.

Lloji II - gjermanik apo nordik. Lëkura është e bardhë, shumë pak ose aspak. Flokët janë të lehta, ngjyra të ndryshme. Sytë janë blu, gri, të gjelbërta. Djegien e dobët, rrezikun e lartë të djegieve nga dielli.

Lloji III - Qendrore Evropiane. Lëkura është e lehtë, pa freckles. Flokët nga bjonde mesatare në bjonde të errëta, nga kafe e mesme deri tek gështenja e errët. Sytë nga kafe të lehta deri në ngjyrë kafe të errët, gri-jeshile, jeshile të errët. Ekziston rreziku i djegieve nga dielli, por cirkja është formuar mirë dhe lëkura është në gjendje të fitojë një ngjyrë të errët.

Lloji IV - Mesdheut ose Evropës Jugore. Lëkura është e errët, ulliri. Flokët janë të errëta, hije të ndryshme. Sytë e skuqur. Lëkura shpejt fiton një ngjyrë të butë bronzi, djegiet e diellit ndodhin rrallë.

Lloji V - indonezisht ose Lindja e Mesme. Lëkura është zakonisht e errët me një nuancë të verdhë. Flokët janë shumë të errët, shpesh të zeza. Sytë kafe të thellë, më afër zezë. Lëkura shpejt errësohet në diell, probabiliteti për të pasur një djegie nga dielli pothuajse mungon.

Tipi VI - amerikan afrikan. Lëkura është shumë e errët, kafe ose e zezë. Flokët dhe sytë janë të zinj. Ky lloj ka nivelin më të lartë të melaninës në lëkurë (popullsia indigjene e kontinentit afrikan). Djegien nga dielli nuk ndodhin. Tan në lëkurë të zezë është pothuajse i padukshëm..

TANNING ËSHTË NJË PËRGJEGJËSI MBROJTËSE PËR UV - STRES. Rrezatimi ndodh si një pigmentim shtesë i lëkurës si rezultat i rritjes së sintezës së melaninës në përgjigje të ekspozimit të rrezikshëm ndaj rrezeve ultravjollcë. Problemi është se nuk duket si një mbrojtje parandaluese kundër rrezet UV, por në përgjigje të sinjaleve "SOS" të qelizave të lëkurës për dëmtimin e tyre të drejtpërdrejtë qoftë nga rrezet UV vetë ose nga radikalet e lira, numri i të cilave rritet kur ato janë në diell të hapur në lëkurë.

Ekspozimi i tepërt ndaj rrezatimit diellor çon lëkurën në stres oksidativ të rëndë dhe dëmton rëndë strukturat jetësore qelizore dhe ndërcellulare dhe vetëm atëherë bëhet djegie nga dielli, si dëshira e komunitetit të qelizave të lëkurës për të parandaluar efektet e mëtejshme destruktive të rrezatimit diellor në trupin tonë dhe për të na mbrojtur nga depërtimi i rrezeve të dëmshme UVA dhe UVB nga dielli Spektri UVB.

Pra, rrezitje nuk është aspak një shenjë e bukurisë dhe shëndetit, përkundrazi, është dëshmi se trupi ynë ka pësuar dëmtime serioze, fatkeqësisht, shpesh të pariparueshme.

DUA TË DI NJË PASOJAT NEGATIVE TË VEPRIMIT TË UV - RAY ON SKIN NË DOSE CAUSING A TANNING? Këtu është një listë e ashpër:

1. Imuniteti i reduktuar;

2. Burn, dermatit, alergji

3. Thithja e shtresës së kornesë me shtrëngimin e pashmangshëm të lehtësimit sipërfaqësor;

4. Dehidrimi, ndjenja e thatësisë;

5. Humbja e elasticitetit dhe elasticitetit;

Plakjen e parakohshme;

7. Kanceri.

Në përputhje me klasifikimin e Fitzpatrick, njerëzit me ngjyrën më të errët të lëkurës kanë më së paku rrezik për të gjitha këto efekte negative të ekspozimit ndaj diellit të hapur, duke përfshirë edhe gjënë më të keqe - kancerin e lëkurës. Sipas statistikave, në popullatën e bardhë të planetit tonë, rreziku i melanoma, tumori më i keq i lëkurës, është 20 herë më i lartë se ai i zi, por nuk mund të përjashtohet plotësisht edhe në mesin e afrikanëve të zinj vendas. Kjo është arsyeja pse është kaq e rëndësishme të ndjekim disa rregulla të sjelljes nëse duam të jemi në diell të hapur. Këto rregulla përfshijnë përdorimin e detyrueshëm të ndryshme sunscreens me shkallë të ndryshme të mbrojtjes kundër efekteve të dëmshme në shëndetin tonë të rrezeve UVA dhe UVB.
.

UV - MBROJTJA E LEKURES. Lëkura ka mekanizma mbrojtës të ndryshëm nga efektet dëmtuese të rrezet UV. Dihet se me rritjen e izolimit të lëkurës shtresa e shtresës shtohet. Trashësia e materialit në rrugën e rrezeve UV është jashtëzakonisht e rëndësishme për efikasitetin e absorbimit të tyre. Kështu, qelqi plotësisht transparent me një trashësi prej 0.1 mm lirshëm lejon në rrezet e diellit të të gjithë spektrit UV dhe qelqi me një trashësi prej 3 mm është transparent vetëm për rrezet e spektrit UVA dhe plotësisht thith rrezet e UVB.

Fakti që lëkura ngjitet nën ndikimin e rrezeve UV, duke mbrojtur trupin tonë, është e mrekullueshme! Por mos harroni për efektin estetik të një mbrojtjeje të tillë: lëkura bëhet më e ashpër, më e fortë, më pak elastike, lehtësimi i sipërfaqes së saj është heterogjen, të gjitha gabimet e saj shfaqen - rrudha, poret, parregullsitë.

Në shtresën hydrolipid në sipërfaqen e epidermë është acid urokanik, i cili merr atje me djersë. Ajo është shumë më pak e njohur si një filtër UV, megjithëse, ashtu si melanin, ai në mënyrë të përkryer thith rrezet UV. Por mbrojtja e vetme efektive kundër depërtimit të tyre shkatërrues në indet e gjalla të epidermës dhe dermatit sigurohet vetëm nga melanin, i cili jo vetëm që mund të filtrojë deri në 90% të rrezeve UV, por është gjithashtu një antioksidant i fuqishëm.

Melanin Melanin Razn. Njeriu ka dy lloje të melaninës: eumelanin dhe pheomelanin. "Correct" melanin - me prefiksin "eu". Se ai është një nga UV - filtrat më efektivë natyrorë dhe antioksidantë. Ka një ngjyrë të zezë dhe kafe. Një me prefiksin "feo" është joefektive. Ngjyra e tij është e kuqe e verdhë.


.

Në përputhje me teorinë evolucionare, eumelanin u shfaq në njerëzit pas humbjes së flokëve në trup, pheomelanin është shumë më i vjetër. Ndërsa djepi i njerëzimit është Afrika, njerëzit që kanë fituar lëkurë kafe ose të zezë kanë mbijetuar evolucionarisht në këtë kontinent të nxehtë dhe me diell për shkak të zgjedhjes natyrore për përmbajtjen e lartë të eumelaninës. Njerëzit me lëkurë të bardhë shpesh vdiqën herët nga melanoma, një kancer i lëkurës jashtëzakonisht malinje, siç është rasti me afrikanët albinos. Ata që gradualisht migruan në veri, duke zotëruar hapësira të reja për jetesë, u gjendën në një klimë më të ftohtë, gjë që çoi në nevojën e shumicës së vitit për të veshur rroba që i mbronin ato nga rrezet UV. Dhe nga këndvështrimi i insolacionit të UV, atmosfera në latitudat e butë është shumë më e mirë. Njerëzit e bardhë në latitudes veriore nuk kishin nevojë të veçantë për eumelanin.


.

VAZHDONI TË ARRISH PERFEKT NË DITË. Raporti i eu- dhe pheo-melaninës është individual për secilin prej nesh. Shumica e të gjithë janë pheomelanin dhe nuk ka praktikisht asnjë eumelanin në të kuqe ose të bardhë me sy të bardhë, me sy të kaltër (fototipi I). Prandaj qëndroni në diellin e hapur të të gjithë njerëzve që jetojnë në planetin tonë, më të rrezikshmit për ta. Përveç kësaj, pheomelanin prodhuar nga qelizat e lëkurës së tyre nuk është efektive për filtrimin e rrezet UV. Cilësia eumelanin mbizotëron në lëkurën e afrikanëve të zinj. Nga këndvështrimi i mbrojtjes nga rrezatimi UV, ata janë evolucionarisht më të avancuar se anëtarët e racës së bardhë. Në dëshirën tonë për të ndryshuar ngjyrën e lëkurës në një të errët brenda pak ditësh, sunbathing dhe ndonjëherë duke djegur në plazh, duke mos arritur përsosmërinë evolucionare që natyra ka krijuar për miliona vjet, ne vetëm dëmtojmë shëndetin tonë në ndjekjen iluzore të vlerave të diskutueshme të imponuara nga shoqëria.

LEADERSHIP TERRIBLE TË CONTINENTIT NË SOLAR. Dëshmitë e drejtpërdrejta të rrezikut të djegien nga dielli janë statistikat e kancerit të melanoma - kancerit të lëkurës, më keqdashës midis të gjithë të njohurve - në Australi. Pasi evropianët, të mbrojtur keq nga rrezet UV, zotëruan Australinë dhe zhvilluan me sukses industrinë e plazhit në shekullin e 20-të, i cili vazhdon të lulëzojë deri në ditët e sotme, ky kontinent me diell ka marrë një vend të tmerrshëm 1 në planet sa i përket numrit të melanomës për kokë banori.


.

Pra, është e vlefshme për të djegur? Është e qartë se afrikanët e zinj nuk kanë tendencë të kthehen pak më të zinj. Por për disa kohë evropianët me ngjyrë të bardhë, domethënë nga mesi i shekullit të kaluar, janë të shqetësuar shumë për marrjen e qimeve - për ndonjë arsye ata nuk janë të kënaqur me ngjyrën e lëkurës së tyre. Dua që ne të mendojmë dhe të kuptojmë se cirk nuk është një shenjë e shëndetit dhe bukurisë, por një reagim mbrojtës ndaj efektit dëmtues dhe nganjëherë të pakthyeshëm të rrezet UV në trupin tonë. Ndoshta, atëherë ne do të ndalojmë për rrezitje nën presionin e opinionit publik, domethënë të fitojmë një lëkurë të errët që nuk është e natyrshme për ne. Dhe në përgjigje të një pyetjeje nga ata që ishin përreth jush pas pushimeve që u shpenzuan në det, "Pse nuk u bëra fare?" Ne do të përgjigjemi me një buzëqeshje: Pse? Lëkura e lehtë është kaq e bukur! Jo më pak se errësirë.

Lexoni në këtë blog një intervistë për sunscreen me Marina Kryuchkva, marrë nga Kryeredaktori i burimit të internetit LookBio Tatyana Lebedeva.

Marina Kryuchkova

DUA TË DI NJË PASOJAT NEGATIVE TË VEPRIMIT TË UV - RAY ON SKIN NË DOSE CAUSING A TANNING?
Pra, është e vlefshme për të djegur?
Dhe në përgjigje të një pyetjeje nga ata që ishin përreth jush pas pushimeve që u shpenzuan në det, "Pse nuk u bëra fare?
Quot; Ne do të përgjigjemi me një buzëqeshje: Pse?

Новости

Советы для удачного шоппинга в Барселоне.
Шоппинг  в Барселоне У какой женщины при слове «шоппинг» не просыпается инстинкт охотницы, всегда готовой к штурму коммерческого центра или бутика с тем же энтузиазмом, с каким французы когда-то

Магазины Вильнюса
Шоппинг и магазины в Вильнюсе, распродажи и скидки. Шоп-туры в Вильнюс, Литва: бутики, бренды, аутлеты, фабрики, адреса магазинов, отзывы. Вильнюс — сравнительно небольшой город, в котором насчитывается

Отдых в Мальград-де-Мар в июне — отзыв Ильи: путешествие по Испании и культурный шок от увиденного


Шоппинг
Излюбленным местом для многих туристов является остров Крит, который представляет собой самый большой остров Греции. Здесь можно полюбоваться великолепными природными пейзажами и насладиться комфортабельным

Магазины в Ллорет де Мар: торговые центры, рынки и аутлеты.
В последнее время среди туристов особым спросом начали пользоваться испанские города. Да, и еще бы! Многие ведь жаждут посмотреть известные бои быков, прогуляться по старинным улочкам, полюбоваться прекрасной

Ведущий "Орла и Решка. Шопинг" Егор Калейников: "Тяжело было решиться побриться наголо"
Популярный телеведущий в интервью "Сегодня" рассказал об экстриме на съемках, о покупке за 220 тысяч долларов, о том, как крадет души с помощью камеры, и о йо-йо с Аляски. А еще — о том, как чуть не стал

Шоппинг в Лос-Анджелесе
Мировой лидер в бронировании отелей Booking.com отобрал наиболее удобные отели для шоппинга в Лос-Анджелесе — . Для многих посетителей шоппинг является главной целью в Лос-Анджелесе. Это столица киноиндустрии

Шоппинг в Венеции
В Венеции, как и в любом европейском городе, являющемся центром притяжения туристов, очень много небольших магазинов, специализирующихся на продаже как брендовой одежды и обуви, так и ювелирных украшений,

Шоппинг во Вьетнаме
Шоппинг (по-вьетнамски — муа, то есть покупка). Скидка — зам за. Торговцы необходимые слова знают и по-английски. Постепенно, с увеличением во Вьетнаме количества российских туристов, вспоминают или учат

Шоппинг в Куала-Лумпуре. Что можно купить?
Малайзия славится не только лишь башнями Петронас, возле которых очень любят фотографироваться приезжие, а также отличными пляжами, но и шоппингом. Он здесь чуть ли не самый лучший во всём регионе. В столице

Адрес:
пр. Пушкина 16

Телефоны клуба:
056-79-000-37
099-078-90-99
067-689-07-01
093-403-17-02

Режим работы:
ПН – ПТ: 9.00-21.00 СБ: 10.00-17.00

Следите за нами: